Okulumuzun ilk öğretmeni

Okulumuzun ilk öğretmeni

06.03.2015 1656

 

     Ben Ahmet Zühtü oğlu Veli DEMİRÖZ. Konya Bozkır Armutlu Köyü´nün ilk öğretmeniyim. 1931 yılında, Bozkır Tarlabaşı köyünde doğmuşum. Babamı 1940 annemi de 1943 yılında kaybettim. 4 kardeş yetim kaldık. Rahmetli anneannem bize bakıp büyüttü. Üç yıl eğitmenli bir okulda okuduktan sonra 1944 yılında amcam Veli Demiröz´ün de yardımıyla Konya-Ereğli İvriz Köy Enstitüsü´ne girdim. Ortadan fazla, en iyiden aşağı, hiç ikmale kalmadan "iyi" derece ile 1949 yılı Haziran Döneminde okulu bitirdim.

     1948 yılı yaz tatilinde büyük amcam, aynı zamanda hocam olan Mehmet Demiröz´ün kızıyla imam nikahlı olarak evlendim. Ayşe Hanım olan eşim benim beşik kertmem ve nişanlımdı.

      Öğretmen olup geldiğim zaman evimizde evli ablam ve iki oğlan kardeşim daha vardı. Armutlu Köyü´ne ilk öğretmen olarak geldiğimde gerek kendim gerekse rahmetli eşim Ayşe Hanım gördüğümüz sevgi, saygı ve hürmetin yanı sıra maddi ve manevi yardımlardan o kadar mutlu olduk ki anlatamam. Adeta köylü ile canciğer olduk. Sanki biz burada doğmuşuz. Hala unutulmaz hatıralar içinde köyü anar durur, o anılar anlatıldıkça gözlerime yaş dolar. Ben ve eşim halen Armutlu Köyü´nün bir parçası, Armutlu Köyü ile bir bütün olarak görürüz kendimizi. Şu anda ayna gibi gözümün önüne getirdiğim Allah´ın Rahmetine kavuşmuş o asil insanların hatırları karşısında hürmetle eğiliyorum. Ölenlere Allah Rahmet eylesin. Büyük kızım Emekli Öğretmen Ülkü Şükran Yıldırım 1951 yılında Armutlu´da doğdu. 1954-55 Öğretim yılında yanımda kalan kimsesiz kardeşim Zühtü DEMİRÖZ´ün Ortaokulda okuması için İçeri Çumra´ya tayin istedim. 1957 yılında 46. Dönem Yedek Subay olarak İstanbul Çatalca´da askerliğimi yaptım. Asker dönüşü Cihanbeyli Yeniceoba Kasabasında çalıştım. 1960 ihtilali sonrası Konya-Merkez Selçuk İlkokulu´na tayinim çıktı. Almanya´ya gitmek için gizlice İşçi Bulma Kurumuna başvurdum. Bir yıl bekledikten sonra Almanya´ya işçi olarak gittim. Olmadı eşimi de oraya aldırdım. Böylece beş yıl orada çalıştım. Daha sonra yurda döndüm ve tekrar öğretmen olarak Necatibey İlkokulu´nda göreve başladım.

      1971 yılında İzmir´e tayin oldum ve Hüseyin Akdağ İlkokulu´nda 1980 yılına kadar çalıştım. 1980 yılında emekli oldum ve halen İzmir´de oturuyorum. 

         Saygıdeğer Emekli Öğretmenimiz Veli Demiröz Bey; 2008 yılında yeni okul yapımı sırasında okulumuza büyük katkı sağlamış ve bu katkısına acizane teşekkür mahiyetinde okulumuzun ismi Armutlu Ayşe Veli Demiröz İlk-Ortaokulu olarak değiştirilmiştir.